Σύνθετο εργαστηριακό περιβάλλον με χρήση πολυμέσων (ΣΕΠ)

Το λογισμικό «ΣΕΠ: Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον» αποτελείται από δυο ανοιχτά εικονικά εργαστήρια: το «Εργαστήριο Θερμότητας» (για το δημοτικό και το γυμνάσιο) και το «Εργαστήριο Θερμοδυναμικής» (για το λύκειο). Παράλληλα, με τα εργαστήρια αυτά, προσφέρεται μια επιλεγμένη σειρά θεμάτων πολυμέσων, που άπτονται της τεχνολογίας και των καθημερινών εφαρμογών. Στο πλαίσιο του λογισμικού, τα εικονικά πειράματα και το πολυμεσικό υλικό είναι διαρθρωμένα, νοηματικά και οπτικά, σε τρεις διακριτούς χώρους :

α. το εικονικό εργαστήριο θερμότητας

β. το εικονικό εργαστήριο θερμοδυναμικής

γ. την εικονική βιβλιοθήκη που περιέχει το πολυμεσικό υλικό.

Κάθε ένα από τα δυο εικονικά εργαστήρια αποτελούν και ένα προσομοιωμένο μικρόκοσμο της φυσικής επιστήμης. Το κάθε εικονικό εργαστήριο εξαρτάται, στον τρόπο λειτουργίας του, από τον εκπαιδευτικό ή τον μαθητή στον οποίο αναφέρεται. Αναφερόμενο στον εκπαιδευτικό, διατίθεται όλο το υλικό (όργανα, συσκευές, κλπ) για τη σύνθεση του εικονικού πειράματος. Ο εκπαιδευτικός επιλέγει τα εικονικά όργανα, και είτε συνθέτει ο ίδιος την πειραματική διάταξη, είτε απλώς διαθέτει τα εικονικά όργανα στο μαθητή, ώστε ο τελευταίος να συνθέσει την εικονική διάταξη. Έτσι, ο μικρόκοσμος, δεν είναι προκατασκευασμένος, ούτε αυστηρά συγκεκριμένος, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί είτε από τον εκπαιδευτικό, είτε και από το μαθητή, εφόσον ο εκπαιδευτικός το επιθυμεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που προσδίδει στη διδασκαλία. Ιδιαίτερο βάρος στο εικονικό εργαστήριο αποδίδεται στη δημιουργία και την ερμηνεία από τον μαθητή των γραφικών παραστάσεων. Από την άποψη της οπτικής απεικόνισής του, των χειρισμών και των λειτουργιών στο εσωτερικό του, το εικονικό εργαστήριο προσφέρει αξιοπιστία κατά την αναπαραγωγή των φυσικών φαινομένων και σε μεγάλο βαθμό πιστότητα των πειραματικών δραστηριοτήτων και ρεαλιστική απόδοσή του.
Το λογισμικό συνοδεύεται και από αρκετά εγχειρίδια τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, εγχειρίδια για το καθηγητή και εγχειρίδια για το μαθητή. Τα εγχειρίδια για το καθηγητή περιλαμβάνουν μια παιδαγωγική προσέγγιση για τη θερμότητα και τη θερμοδυναμική με τη χρήση του λογισμικού, εγχειρίδιο χρήσης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη θερμότητα και τη θερμοδυναμική. Τα εγχειρίδια για το μαθητή περιλαμβάνουν οδηγίες χρήσης, φύλλα εργασίας για τη θερμότητα και φύλλα εργασίας για τη θερμοδυναμική.

Φορείς υλοποίησης: Ι.Τ.Υ, Παιδαγωγικό τμήμα ΑΠΘ, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ και M.L.S. Laser Lock A.E.

– Περισσότερες πληροφορίες εδώ κι εδώ.

Μπορείτε να κάνετε λήψη του λογισμικού από εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s