Το ηλεκτρονικό κείμενο στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Ιωάννης ΓΚΙΟΣΟΣ,  Σ.Ε.Π., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ygiosos@ath.forthnet.gr

Μαρία Ι. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ,  Επίκουρος Καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Αθηνών, Σ.Ε.Π., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο makouba@phed.uoa.gr

Ηλίας ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ,  Σ.Ε.Π., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, imavr@tee.gr

Η εισαγωγή και η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση από απόσταση έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές και προκλήσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η δυνατότητα δημιουργίας και διανομής του εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή, υλικού δηλαδή το οποίο μπορεί να έχει την μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου και βίντεο. Η δυνατότητα που δίνουν οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας για ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού θέτει νέα ερωτήματα, όπως (α) το τι είναι ή πως ορίζεται το κείμενο που έχει ψηφιακή μορφή και διαβάζεται μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, (β) γιατί χρησιμοποιούμε κείμενο σε αυτή τη μορφή, (γ) με βάση ποιες θεωρίες μάθησης γράφεται και εμφανίζεται αυτή η μορφή του κειμένου και, τέλος, (δ) αν όλα όσα θεωρείται ότι εξυπηρετεί και πετυχαίνει το ηλεκτρονικό κείμενο επαληθεύονται στην πραγματικότητα, μέσω της εμπειρικής έρευνας.

Τα ερωτήματα αυτά συνιστούν και τους στόχους της παρούσας εργασίας, η οποία μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας επιχειρεί μια πρώτη προσέγγισή τους.

Το άρθρο παρατίθεται σε μορφή doc (97kb) εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s