ΓΑΙΑ II

Στο εκπαιδευτικό λογισμικό ΓΑΙΑ το αντικείμενο πειραματισμού και διερεύνησης είναι τόσο η ίδια η Γη όσο και διάφορα φαινόμενα, άμεσα σχετιζόμενα με αυτήν. Η ιδέα της ΓΑΙΑΣ στηρίζεται στη διαθεματική προσέγγιση της Γεωγραφίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Αστρονομίας, ακόμα και της Ιστορίας, για τη λύση προβλημάτων που είναι σχετικά με διάφορα φαινόμενα και χαρακτηριστικά της Γης. Η ΓΑΙΑ αποτελείται από 7 «κόσμους» (Ιάσων, Gilbert, Torricelli, Ερατοσθένης, Εγκέλαδος, Newton και Αρίσταρχος), κάθε ένας από τους οποίους περιέχει 2 έως 4 «μικρόκοσμους» με τη μορφή «εικονικού εργαστηρίου». Με τη ΓΑΙΑ και τις «πολλαπλές αναπαραστάσεις» της μπορούμε:

– Να ταξιδέψουμε στην επιφάνεια της Γης, οδηγώντας έναν «εξερευνητή». Μπαίνουμε τότε στον κόσμο του ΙΑΣΟΝΑ και έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε καλύτερα τις αποστάσεις, πάνω στον επίπεδο χάρτη και στην Υδρόγειο, και τη σχέση χώρου και χρόνου, ταξιδεύοντας και λύνοντας προβλήματα.

– Να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι το μαγνητικό πεδίο της Γης, μέσα από τον κόσμο του GILBERT. Στον κόσμο αυτό, θα δούμε ότι η Γη είναι ένας τεράστιος μαγνήτης. Με τη βοήθεια της ΓΑΙΑΣ θα πειραματιστούμε με τις ιδιότητες της μαγνητικής βελόνας και τη μαγνητική επίδραση που ασκεί η Γη.

– Να μελετήσουμε την ατμόσφαιρα της Γης, μπαίνοντας στον κόσμο του TORRICELLI. Εκεί μπορούμε να εξερευνήσουμε τη σύσταση και τα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας και τις κλιματολογικές συνθήκες, να πειραματιστούμε όπως ο Torricelli, ταξιδεύοντας σε διαφορετικά ύψη (με αερόστατο) αλλά και να μελετήσουμε την κίνηση μικρών σωμάτων ή και αεροσκαφών κοντά στην επιφάνεια της Γης.

– Να υπολογίσουμε την ακτίνα της Γης, μέσα από τον κόσμο του ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησε ο μεγάλος αλεξανδρινός μαθηματικός πριν από 2300 χρόνια. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να συνεργαστούμε με μαθητές άλλων σχολείων της Ελλάδας, με τους οποίους θα επικοινωνήσουμε μέσω του υπολογιστή μας.

– Να κάνουμε ένα «ταξίδι» στο εσωτερικό της Γης, μέσα στον κόσμο του ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ. Μελετώντας τα σεισμικά φαινόμενα, θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε τα μυστικά που βρίσκονται κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια της Γης, κάνοντας πειράματα και βγάζοντας συμπεράσματα από προσομοιώσεις σεισμών.

– Να βρεθούμε έξω από τη Γη, σ’ ένα ταξίδι με τους τεχνητούς δορυφόρους, μέσα από τον κόσμο του NEWTON. Θα δούμε τότε τη Γη, όπως αυτή φαίνεται από το διάστημα, και θα παρακολουθήσουμε τις τροχιές των δορυφόρων, λύνοντας προβλήματα που σχετίζονται με την ταχύτητα και το είδος της κίνησης των δορυφόρων.

– Να ανακαλύψουμε τα μυστικά του πλανητικού μας συστήματος μπαίνοντας στον κόσμο του ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ. Μπορούμε να παρατηρήσουμε τότε τον Ήλιο, τη Σελήνη, τους άλλους πλανήτες και τους αστερισμούς, όπως φαίνονται από τη Γη και από το διάστημα, και να δημιουργήσουμε δικά μας εικονικά πλανητικά συστήματα.
!

Κάντε λήψη του λογισμικού από εδώ.

– Εγχειρίδιο Χρήσης

– Βιβλίο για το Μαθητή

– Βιβλίο για το Δάσκαλο

Δείτε επίσης:
– Η μελέτη της Γης με το εκπαιδευτικό λογισμικό ΓΑΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s