Δημιουργός Μοντέλων

O «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΜΟΝΤΕΛΩΝ» συνιστά ένα περιβάλλον μάθησης που επιτρέπει στους μαθητές, να εκφράζουν τις ιδέες τους, να επινοούν και να σχεδιάζουν μοντέλα καταστάσεων και φαινομένων (πραγματικών ή ιδεατών), να διερευνούν τη συμπεριφορά τους και να τα βελτιώνουν, καθώς και να επικοινωνούν μέσω αυτών με άλλους μαθητές σε επίπεδο τοπικού δικτύου και διαδικτύου.

Οι λόγοι της επιλογής σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός εκπαιδευτικού λογισμικού που υποστηρίζει δραστηριότητες μοντελοποίησης είναι δύο ειδών:
α) επιστημολογικής υφής: τα μοντέλα παίζουν κεντρικό ρόλο στις επιστήμες και η μοντελοποίηση είναι μια σημαντική μέθοδος της επιστημονικής έρευνας.
β) μαθησιακής υφής: έρευνες στα πλαίσια της διδακτικής των επιστημών και της γνωστικής ψυχολογίας δείχνουν ότι η εφαρμογή διαδικασιών μοντελοποίησης συνιστά ουσιαστικά μια διαδικασία μάθησης για τον ίδιο το μαθητή που τις εφαρμόζει.

Ο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΜΟΝΤΕΛΩΝ», είναι ένα αντικειμενοστραφές περιβάλλον μοντελοποίησης, που υποστηρίζει ποιοτικούς, ημιποσοτικούς και ποσοτικούς συλλογισμούς, και επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και οπτικοποίησης μοντέλων.

Το περιβάλλον αυτό αποτελείται από πέντε βασικές συνιστώσες: το «Χώρο των Προβλημάτων – Καταστάσεων», το «Χώρο Σχεδιασμού του Μοντέλου», το «Χώρο Δοκιμής του Μοντέλου», το «Ντοσιέ Σημειώσεων», και την «Εγκυκλοπαίδεια: Μοντέλα των Επιστημών», ενώ συγχρόνως υποστηρίζει λειτουργίες μέσω τοπικού δικτύου και διαδικτύου.

Οι κύριοι διδακτικοί – γνωστικοί στόχοι για την αλληλεπίδραση των μαθητών με τον «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΜΟΝΤΕΛΩΝ» είναι οι ακόλουθοι:
α) να κατανοήσουν οι μαθητές το ρόλο των μοντέλων στις επιστήμες,
β) να αποκτήσουν ικανότητες μοντελοποίησης,
γ) να κατανοήσουν έννοιες και νόμους για τα γνωστικά αντικείμενα που εμπλέκονται στη μελέτη των προτεινόμενων καταστάσεων,
δ) να αναπτύξουν ικανότητες έκφρασης με διάφορες αναπαραστάσεις.

Κατασκευαστής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών

– Παρουσίαση

– DownLoad

– Οδηγίες Χρήσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s