Η Ζωφόρος του Παρθενώνα

Τη δυνατότητα να περιηγηθούν ψηφιακά στη Ζωφόρο του Παρθενώνα έχουν όσοι επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.parthenonfrieze.gr, την οποία ανέπτυξαν το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στοχεύοντας σε ειδικούς επιστήμονες, στο ευρύτερο κοινό αλλά και στα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν» ψηφιακά με ένα από τα μεγαλύτερα έργα της αρχαιότητας.

Η εφαρμογή είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: «Ο Παρθενώνας» – «Γνωρίστε τη Ζωφόρο» – «Παίξτε με τη Ζωφόρο».

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει κείμενα και εικονογράφηση που αφορούν στην αρχιτεκτονική και στον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

Στην ενότητα «Γνωρίστε τη Ζωφόρο», ο χρήστης μπορεί είτε να «δει» τη Ζωφόρο ανά πλευρά είτε ανά θέματα, με βάση ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Παρθενώνα, στο οποίο σημειώνονται οι τέσσερις πλευρές της Ζωφόρου.

«Παίξτε με τη Ζωφόρο», τέλος, είναι η ενότητα, η οποία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, όπου ένα κίτρινο κουτί, η μουσειοσκευή της Ζωφόρου, ανοίγει και βγαίνουν τα παιχνίδια: «Γνωριμία με τις μορφές της πομπής», «Πορεία προς το βωμό» και «Παρατηρώντας τα άλογα».

Πρόκειται για παιχνίδια μνήμης που σκοπό έχουν να προσελκύσουν τα παιδιά σε μια πιο προσεκτική παρατήρηση των λεπτομερειών της Ζωφόρου. Στην ίδια κατηγορία παιχνιδιών, όπου τα παιδιά καλούνται να ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, ανήκουν και τα δύο puzzle με τίτλο «Το κρυμμένο άρμα» και «Ένα δώρο για τη θεά Αθηνά».

Το παιχνίδι με τίτλο «Χρωματίζοντας ένα λίθο της Ζωφόρου» έχει σκοπό να ζωντανέψει τις ανάγλυφες παραστάσεις της Ζωφόρου και να βοηθήσει τα παιδιά να φανταστούν τα χρώματά τους ,ενώ στο επόμενο παιχνίδι με τίτλο «Γίνε συντηρητής» τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ομοίωμα του λέιζερ με το οποίο έχει γίνει ο καθαρισμός των λίθων. Στο παιχνίδι «Συνθέτω τη δυτική Ζωφόρο» τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τη σωστή θέση των 16 λίθων της δυτικής Ζωφόρου που εικονίζουν την προετοιμασία της πομπής των Παναθήναιων. Στα παιχνίδια με τίτλους «Ολύμπια αινίγματα: βρες τους θεούς» και «Αγώνες που έμειναν … στα αγγεία» τα παιδιά πρέπει επίσης να αντιστοιχίσουν το κείμενο με την εικόνα.

Η ενότητα «Παίξτε με τη Ζωφόρο» έχει εμπλουτιστεί και με ένα animation με τίτλο «Και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο». Σ’ αυτό, ένας από τους ιππείς της ζωφόρου έχει «ζωντανέψει» και καλπάζοντας, ψάχνει να βρει τη θέση του στην πομπή. Τη στιγμή ακριβώς που βρίσκει τη θέση του … μαρμαρώνει.

Δείτε επίσης:
– Καταπληκτικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, εδώ.
Ιστότοπος Μουσείου Ακρόπολης
Τα μυστικά του Παρθενώνα. Ένα πολύ ωραίο βίντεο για να θαυμάσετε το «θαύμα» του Παρθενώνα.

Ο Παρθενώνας στο πέρασμα των χρόνων… Μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο παρακολουθώντας τις αλλαγές που συνέβησαν με το πέρασμα των χρόνων στον Παρθενώνα.

Παρθενώνας: μέτρο και τελειότητα. Η ταινία στοχεύει στην ανάδειξη της διαχρονικότητας του μνημείου – συμβόλου του παγκόσμιου πολιτισμού. [εκπαιδευτική τηλεόραση]

Εικονική περιήγηση του Παρθενώνα.

Εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Η Ακρόπολη της Αθήνας: Μία εξαιρετική παρουσίαση του δασκάλου Γρηγόρη Ζερβού από το 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Πραγματικά πολύ πλήρης και εξαιρετικά κατατοπιστική η παρουσίαση της αθηναϊκής Ακρόπολης, με ιδιαίτερα ενδιαφέρον οπτικό υλικό και ολοκληρωμένο σχολιασμό του συνόλου των κτισμάτων της, με τις ανάλογες πληροφορίες και διευκρινήσεις.

Το κυνήγι του θησαυρού στο Μουσείο της Ακρόπολης: Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για την Αρχαία Ελλάδα, την τέχνη και την ιστορία της. Ακολουθείστε τις φωτεινές στήλες μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης για να βρείτε τα κρυμμένα αγάλματα της Θεάς Αθηνάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s