125η Επέτειος γέννησης του Diego Rivera

Σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1886 στην πόλη Guanajuato, γεννήθηκε ο μεξικανός ζωγράφος Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodrígue. Γνωστός και ως σύζυγος της Μεξικάνας καλλιτέχνιδας Frida Kahlo, ο Rivera με το έργο του συνέβαλε στη δημιουργία αυτού που αποκλήθηκε Μεξικάνικη Αναγέννηση της Νωπογραφίας (τοιχογραφία ζωγραφισμένη στο φρέσκο ​​σοβά).
Σπούδασε τέχνη στην Πόλη του Μεξικού και αργότερα μετακόμισε στην Ισπανία για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ήρθε σε επαφή και έγινε φίλος με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Pablo Picasso και Georges Braque.
Οι τοιχογραφίες του διηγούνταν ιστορίες με θέματα από την μεξικάνικη ιστορία και κοινωνία. Χρησιμοποιούσε τολμηρά, ζωηρά χρώματα και μεγάλες επίπεδες, απλοποιημένες φιγούρες με επιρροές από την τέχνη των Αζτέκων.
Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι η τοιχογραφία του στους τοίχους του Detroit Institute of Arts που είναι εμπνευσμένη από το αμερικανικό εργαζόμενο, ιδίως εκείνον που εργάζεται στις γραμμές παραγωγής των σταθμών αυτοκινήτων και η οποία ολοκληρώθηκε το 1933.
Πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1957 αφήνοντας ημιτελές το πιο φιλόδοξο έργο του, μία γιγάντια τοιχογραφία, ένα έπος για την ιστορία του Μεξικού, στο Εθνικό Μέγαρο της Πόλης του Μεξικού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s