Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Mhxanismos_Antikythera
Το τμήμα των Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης, Εκδόσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό δικτυακό τόπο για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων [εδώ]. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της εφαρμογής απευθύνονται σε παιδιά έως 18 ετών που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν με συμμετοχικό τρόπο τι κρύβεται πίσω από τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Κάθε παιδί διαλέγει μια από τις παρακάτω ειδικότητες: αρχαιολόγος, επιγραφικός, μηχανικός, ιστορικός των επιστημών. Η αποστολή των παιδιών είναι να βρουν απάντηση στα τρία βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν διαχρονικά όλους τους ερευνητές:

  • Τι είναι και από τι αποτελείται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;
  • Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει;
  • Πότε, από ποιον και πού κατασκευάστηκε;

Δείτε:

– Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το ταξίδι ενός ναυαγίου» όπου αποτυπώνεται για πρώτη φορά όχι μόνον ο Μηχανισμός αλλά το σύνολο του ναυαγίου, που μας δίνει πολλές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων πάνω στο καράβι, τις συνήθειές τους, τον προορισμό τους μέσα από φουρτουνιασμένες θάλασσες. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Φλώρας Πρησιμιντζή. [Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια και θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής. Αποτελεί ένα μηχανισμό με γρανάζια και τροχούς ο οποίος μπορούσε να αναπαραστήσει αστρονομικά φαινόμενα. Ο μηχανισμός βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και μελετάται τα τελευταία χρόνια από ομάδα ελλήνων και ξένων επιστημόνων με σκοπό να προσδιοριστεί η ακριβής λειτουργία του].

Εκπαιδευτικό φυλλάδιο που δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει τις οργανωμένες επισκέψεις των σχολείων καθώς και τους μεμονωμένους μαθητές στην κατανόηση των βασικών ενοτήτων των εκθεμάτων:

  • Ιστορικό της ανέλκυσης του ναυαγίου (η αυγή της ενάλιας αρχαιολογίας)
  • Πορεία και φορτίο του αρχαίου πλοίου
  • Λειτουργία του πρώτου υπολογιστή της αρχαιότητας, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Lego αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s